Enti Organizzatori
In collaborazione con
Media Partner
Con la collaborazione di

Convegno internazionale

Martedì 22 maggio 2019 – Mattina (programma definitivo)

Moderatore: Raffaella Quadretti

1.  Economia
 

Moderne strategie di sviluppo e commercializzazione delle ciliegie

Roberto Della Casa
Scuola di Economia, Management e Statistica – Università di Bologna – Italia

2.  Genetica
 

Nuove tecniche e obiettivi nel miglioramento genetico del ciliegio

José Quero Garcia
INRA – French National Institute for Agricultural Research, Bordeaux, France

3.  Varietà
 

L’innovazione varietale nel ciliegio per produzioni di alta qualità

Amandine Boubennec
CTIFL – Centre Opérationnel de Balandran, France

4.  Fisiologia
 

Migliorare le performance fisiologiche e l’efficienza produttiva

Gregory Lang
Department of Horticulture, Michigan State University, US

5.  Tecnica
 

Verso l’alta densità: nuovi portinnesti e sistemi di impianto nel ciliegio

Martin Balmer
Dienstleistungszentrum Ländlicher Raum – Rheinpfalz, Rheinbach, Germany

6.  Qualità
 

Qualità delle ciliegie: definizione aggiornata e nuovi metodi di determinazione

Guglielmo Costa
Università di Bologna, Italia

7.  Post raccolta
 

Moderne tecniche di lavorazione e confezionamento delle ciliegie

Marco Dalla Rosa
Dipartimento di scienze e tecnologie agroindustriali, Università di Bologna, Italia

8.  Cracking
 

Nuovi approcci nella difesa delle spaccature dei frutti nel ciliegio

Moritz Knoche
Institute of Horticultural Production Systems, Leibniz University Hannover, Germany

9.  Difesa
 

Strategia di difesa integrata a Drosophila suzukii

Nicola Mori
Dipartimento di Agronomia, Università di Padova, Italia

 

Wednesday May 22 2019 – Morning

Moderator: Raffaella Quadretti

1.  Economy
 

Novel strategies for cherry development and commercialization

Roberto Della Casa
School of Economy, Management and Statistics– University of Bologna – Italy

2.  Genetics
 

Cheery breeding in the world: current analysis and future perspectives

José Quero Garcia
INRA – French National Institute for Agricultural Research, Bordeaux, France

3.  Varieties
 

Varietal innovation for high quality cherry productions

Amandine Boubennec
CTIFL – Centre Opérationnel de Balandran, France

4.  Physiology
 

Overview of high efficiency sweet cherry orchard systems research

Gregory Lang
Department of Horticulture, Michigan State University, US

5.  Technique
 

Improving profitability: assessment of new rootstocks and planting systems

Martin Balmer
Dienstleistungszentrum Ländlicher Raum – Rheinpfalz, Rheinbach, Germany

6.  Quality
 

Fruit quality: updated definition and modern methods of assessment

Guglielmo Costa
ISHS – International Society for Horticultural Science

7.  Quality
 

Modern technological approaches for cherry processing and packaging

Marco Dalla Rosa
Department of Agricultural and Food Science, University of Bologna, Italy

8.  Defence
 

The mechanism of rain cracking of sweet cherry fruit

Moritz Knoche
Institute of Horticultural Production Systems, Leibniz University Hannover, Germany

9.  Defence
 

Integrated pest management approaches against Drosophila suzukii

Nicola Mori
Dipartimento di Agronomia, Università di Padova, Italia

 

Enti Patrocinatori